YAŞAM KOÇLUĞU NEDİR?

Son yıllarda ‘Yaşam Koçu’ ifadesi ile oldukça sık karşılaşmaya başladık. Hepimizin bu konuda az çok fikri olmakla birlikte, çoğumuz aslında ‘Yaşam Koçu’; ne yapar, bize ne faydası olabilir, neden ihtiyaç duyarız, neden bir yaşam koçuna başvurmalıyız gibi soruların yanıtlarını tam olarak bilemiyoruz.

Oysaki; bu yoğun yaşam döngüsü içerisinde aslına bakarsanız her birimizin zaman zaman bir yaşam koçuna ihtiyacı olmaktadır. Ancak bunu ya göz ardı etmekte veya gerek olmadığını düşünmekteyiz…

Yaşam koçluğu; bir koçluk sanatı olup, insanların kendi kendilerini güçlendirmelerine yol açan beceriler ve tutumlar geliştirerek kişisel hedefleri tanımlamalarına ve elde etmelerine yardımcı olma sürecidir.

Yaşam koçluğu; alanında eğitimli ve donanımlı profesyonel bir kişinin, ona danışan (müşteri) bireyin kişisel hedeflerini gerçekleştirme sürecinde yardımcı olacak şekilde bu hedefler için birebir, yakın ve ortak bir çalışma yürütme işidir.

Kişinin yaşamında büyük bir geçiş aşamasından geçip geçmediği ya da sadece belirli bir hedefe ulaşmak için motivasyona ve cesaretlendirmeye ihtiyaç duyup duymadığı zamanlarda, iyi bir yaşam koçu çok değerli bir profesyonel olabilir.

Yaşam Koçu Kimdir?..

Danışan kişinin (müşterinin); özgüven geliştirme, kariyer gelişimi, aile-iş-sosyal ilişkilerini geliştirme, iletişim becerilerini geliştirme, sağlıklı yaşam, kişisel gelişim gibi pek çok farklı alanda hedeflerini gerçekleştirmesi için yanındadır. Yaşam koçu, kişinin hedeflerine ulaşması için onu doğru basamaklara yönlendirebilen bir profesyoneldir.

Yaşam koçu bireyin mevcut yaşamına odaklanmasına yardımcı olur, gerekli düzeltmeleri yapar, kişisel ve profesyonel yaşamlarında olumlu hedefler gerçekleştirerek ilerlemelerine yardımcı olur.

Müşterilerinin (danışanlarının) yaşamlarında olumlu değişiklikler keşfetmelerine ve başlatmalarına yardımcı olmak için gereken soruları, çerçeveyi, alıştırmaları ve hesap verebilirliği sağlar. Yaşam koçları, sağlıklı düşünüp bu doğrultuda hareket edebilen bireyleri geliştirmeye yönelik adım atarlar. Hayatlarının her alanında “daha iyisini” isteyen bilinçli insan topluluğu ile yapmış olduğu ikili diyaloglar sonucu oluşmuş bir meslek dalıdır. Psikologlardan kendilerini ayıran en büyük fark da budur.

Yaşam Koçu Ne Yapar?

Alanında uzman, eğitimli, profesyonel bir Yaşam Koçu;

  • Danışana (müşteriye) hedeflerini gerçekleştirme sürecinde bir rehber ve yol arkadaşı olur. Bu bağlamda öncelikle danışanın (müşterinin); doğru, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemesini, hedefe giden yolda gerekli işleri yapabilmesini, hedefe odaklanmasını sağlar ve bu süreçte danışanına (müşterisine) destek olarak, en doğru zamanda en etkili geribildirimleri verir. Danışanını (müşterisini) hedefe motive eder.
  • Danışanının (müşterisinin) özsaygı sorunlarında ve hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olur.
  • Danışanın (müşterinin) kişilik haritasını çıkartarak, doğru ve yanlışlarını daha kolay görmesine yardım eder.
  • Danışanın (müşterinin) kendini yeniden şekillendirme sürecine rehberlik eder.
  • Danışanında (müşterisinde); yeni, güçlü, pozitif duygu ve düşünceler yaratarak olumlu yönde değişimini destekler.
  • Asla danışanını (müşterisini) yönlendirmez, yönetmez, ona akıl vermez, tüm seanslarda ve sonrasındaki tüm olumlu veya olumsuz gelişmeler için bütün sorumluluk danışana (müşteriye) aittir.
  • Danışanına (müşterisine) sorduğu sorularla danışanının farkındalığını geliştirir, olmazlarını, itirazlarını doğru çözümler.
  • Her an empatik bir dinleyici olur ve danışanın (müşterinin) kendini daha iyi tanıyabilmesi için ayna görevi görür.

Yaşam Koçu Ne Değildir?..

Yaşam koçu; imkansızı gerçekleştiren, danışanının (müşterisinin) yerine çaba gösterip onun hedeflerini tek başına gerçekleştiren, olmazları olduran bir sihirbaz değildir. Bu bağlamda yaşam koçu psikolog, psikiyatrist ya da terapist de olmadığı için tedavi etmez, edemez.

Yaşam koçu danışanını (müşterisini) iyileştirmez, onun sorunlarını sihirle çözemez. İyi bir yaşam koçu, danışanına (müşterisine) güçlü sorular ile en doğru ve en etkili soruları soran kişidir. Danışana (müşteriye) yönelttiği sorularla, hedeflerinin ne kadar ulaşılabilir olduğunun farkındalığını artırır, danışan (müşteri) da hedeflerine ulaşmasında negatif ve olumsuz etkenleri, davranışları kendisi tespit eder. Aslında yaşam koçunun rehberliği sayesinde danışan (müşteri) hedeflerine ulaşmanın daha kolay, kısa ve etkili yolunu kendisi bulur.